RPI B + HA+DUO +OWFS

http://karpero.mine.nu/ha

Moderators: tom_rosenback, Daniel, Telldus

RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby macdanne » Sun Jan 24, 2016 5:35 pm

Körde tidigare onewire på pc och logtemp, och HA på RPI B
Nu helt övergått till RPI B + owfs samt HA och tellstick DUO. (pcn skrotad)

1. Vad skall jag peta i för inställningar för att få till värderna under "medeltal" i HA se bild

2. Tycker det går väääälidgt segt med HA nu, ör en RPI B lite för trög för uppgiften ?

3. Har ett par "väggbrytare" som vi tänder släcker taklampor mm, skulle vilja att tdtool uppdateras när en sådan "fjörr" används , var börjar man, var ska eventuella filer ligga.
4. hör ihop med 3, Skulle vilja ha en fjärr som när jag trycker på ON så körs ex TÄND grupp UTE eller off SLÄCK grupp ute. är det HA som gäller skal man ha nåt plugin ?

/D
Attachments
homeauto.png
medeltal
homeauto.png (229.33 KiB) Viewed 2061 times
RPI2 + DUO + HA3.3.2 + OWFS
macdanne
 
Posts: 18
Joined: Sun Oct 09, 2011 7:40 am

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby tom_rosenback » Mon Jan 25, 2016 7:45 am

macdanne wrote:Körde tidigare onewire på pc och logtemp, och HA på RPI B
Nu helt övergått till RPI B + owfs samt HA och tellstick DUO. (pcn skrotad)

1. Vad skall jag peta i för inställningar för att få till värderna under "medeltal" i HA se bild

2. Tycker det går väääälidgt segt med HA nu, ör en RPI B lite för trög för uppgiften ?

3. Har ett par "väggbrytare" som vi tänder släcker taklampor mm, skulle vilja att tdtool uppdateras när en sådan "fjörr" används , var börjar man, var ska eventuella filer ligga.
4. hör ihop med 3, Skulle vilja ha en fjärr som när jag trycker på ON så körs ex TÄND grupp UTE eller off SLÄCK grupp ute. är det HA som gäller skal man ha nåt plugin ?

/D

Hej,

1. Medeltalsberäkningarna är avstängda i koden på grund av att dessa sidor är väldigt tunga att generera och timear ut om det är aktivt (speciellt om du har mycket data i databasen).
2. HA i sig borde inte ha blivit trögare, tvärtom. Enda som jag kan se skulle kunna orsaka detta är om du har mycket data i databasen. Håller för tillfället på och går igenom alla databas förfrågningar och optimerar dessa för att snabba upp HA ytterligare. Tror nog RPin skall klara jobbet.
3. På linux kan man använda sig av deviceevent triggern och däri skapa ett skript som gör detta åt dig. Läs mer här viewtopic.php?f=27&t=4735&p=27671&hilit=deviceevent#p27671
4. Fixar du 3 kan du skapa ett dynamiskt schema som gör detta åt dig.
//Tom

Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha
tom_rosenback
 
Posts: 764
Joined: Tue Aug 05, 2008 9:37 pm

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby macdanne » Wed Jan 27, 2016 7:53 am

Tack för svar, men jag får inte rätsida på 3.
nr 1,2 OK, jag har 46500 datapunkter i databasen, ett 4gb kort...
jag har ändå köpt ny leksak en RPI 2 B, ännu inte tagit i bruk dock, försöker få igång på lillebror först.

3. Jag hade inte /usr/local/share/telldus/scripts/deviceevent så jag fick skapa alla mappar från telldus och neråt , ska det vara så?
hade heller ingen /tmp/tdlog.log, så jag skapade den filen med nano

körde sen sudo nano /usr/local/share/telldus/scripts/deviceevent/myscript.sh kopierade in med innehåll från sidan du länkat till, bytte ut HA till min HA installations plats, sparade.

körde sudo /etc/init.d/telldusd restart

gick och tände släckte med mina brytare, , men inget händer :(
inget skrivs i tmp/tdlog.log heller
kan vara så det blev knas efter v3.0 till 3.1.1 ...
RPI2 + DUO + HA3.3.2 + OWFS
macdanne
 
Posts: 18
Joined: Sun Oct 09, 2011 7:40 am

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby Daniel » Wed Jan 27, 2016 11:01 am

macdanne wrote:Tack för svar, men jag får inte rätsida på 3.
nr 1,2 OK, jag har 46500 datapunkter i databasen, ett 4gb kort...
jag har ändå köpt ny leksak en RPI 2 B, ännu inte tagit i bruk dock, försöker få igång på lillebror först.

3. Jag hade inte /usr/local/share/telldus/scripts/deviceevent så jag fick skapa alla mappar från telldus och neråt , ska det vara så?
hade heller ingen /tmp/tdlog.log, så jag skapade den filen med nano

körde sen sudo nano /usr/local/share/telldus/scripts/deviceevent/myscript.sh kopierade in med innehåll från sidan du länkat till, bytte ut HA till min HA installations plats, sparade.

körde sudo /etc/init.d/telldusd restart

gick och tände släckte med mina brytare, , men inget händer :(
inget skrivs i tmp/tdlog.log heller
kan vara så det blev knas efter v3.0 till 3.1.1 ...


Ja, det är korrekt att du behöver skapa mappstrukturen själv, den finns inte där ifrån början. Du behöver även starta om telldus-tjänsten (det är bara vid uppstart av tjänsten som den känner av vilka script som finns). Logfilen är ingenting du behöver skapa, den skapas om den inte finns, när scriptet körs. Detta har egentligen ingenting med Homeautomation att göra, scriptet ifråga körs av telldus-tjänsten, så oberoende av HA-version ska det skrivas saker till logfilen om det funkar. Men som sagt, om du inte har startat om tjänsten så är det därför det inte händer något :-)

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha
Daniel
 
Posts: 307
Joined: Tue Dec 29, 2009 5:31 pm

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby macdanne » Wed Jan 27, 2016 12:47 pm

Hade startat om, men gjorde det igen.
förstår det att tmp inget har med HA att göra, men inget skrivs i den. kör jag rad från länkade inlägget.
echo "--------------------------------------" >> /tmp/tdlog.log
så får jag en streckad rad i tmp filen.

via terminalen och TDTOOL -l kan jag se att status ändras , om jag trycker flera ggr på "väggfjärr" för tex taklampa. men inte för fönsterlamporna, är väl så att jag har selflearning mottagare och fjärr på väggen sänder en annan "kod" än vad jag har i config på RPI.

Dock blir det ingen förändring i HA den loggar inte något.'

Jag tror jag installerar om på nya RPI2 an med ny ren databas och inget annat än det nödvändigaste enligt guide på detta forum.

, så får vi se om det blir fart på grejorna
/Daniel
RPI2 + DUO + HA3.3.2 + OWFS
macdanne
 
Posts: 18
Joined: Sun Oct 09, 2011 7:40 am

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby Daniel » Wed Jan 27, 2016 6:53 pm

Ja det låter ju helt klart som att scriptet över huvud taget inte körs. Kan det vara behörighet att köra scriptet som saknas kanske? Jag tänker typ att testa en "chmod a+x /usr/local/share/telldus/scripts/deviceevent/scriptnamn"...

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha
Daniel
 
Posts: 307
Joined: Tue Dec 29, 2009 5:31 pm

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby macdanne » Sun Dec 18, 2016 6:41 am

Nu snart ett år senare.Massa kom emellan ...
HA3.1.1 nu på RPI 2

nr 1.2.3 funkar sedan jag fixade rättigheterna på scriptet, OCH inte minst tillfälligt flyttade över DUOn till macosx , och körde tellduscenter på bärbara datorn och läste av vilka koder som väggbrytarna skickar ut och ändrade då till dessa "värden" i tellstick.conf i linux.
Nu uppdateras tdtool -l när jag trycker på väggbrytare och givetvis när jag ändrar i HA "enheter"

Så nu på morgonen tänkte jag få till nr 4.

Tänker mig ett dynamiskt schema som jag vill skall göra följande. Vid tryck på "på" på väggbrytare till vardagsrumslampor i fönstren (som tänds när jag trycker på), ska även en golvlampa som sitter i en annan plugg tändas.


skapade då ett schema "golvlampa" alla dagar klickade för denna plugg i listan
rad 1 Dynamiskt ON ENHET fönsterlampor OPERATOR större än 0
rad 2 Dynamiskt OFF ENHET fönsterlampor OPERATOR LIKA MED 0

om jag nu i HA under enheter klickar på "fösnterlampor" så tänds fönsterlampor och med en liten fördröjning (helt OK) så tänds även golvlampan. KANON
men, försöker jag samma sak med väggbrytarn så kan jag forfarande bara tända släcka fönsterlamporna, schemat verkar inte köras om än status ändras i tdtool på fönsterlamporna.

Vad kan jag ha missat. försökte ladda upp en skärmdump på schemat men det gick ej..

EDIT1:
Körde in 332 fixadev trixade med parsers från gamla 311, och mysql config. men nånting saknades fick fel i databas. nån lastupdated, la in denna colimn i databasen . då gick det ladda in nya xml systempluggin . men nu finkar inte nr 3 längre ? borde väl inte ha med varandra att göra...
logfil reagerar på väggbrytare men status i HA ändras ej inte heller funkar nr 4

EDIT2:
körde nu apt-get update och upgrade på RPI så allt är senaste. får se om det blir bättre då.
EDIT 3:
nu är systemet uppe och springer. bara lite kvar som upgraderas
nr 3 funkar åter men med lite tveksam funktion, verkar faktiskt som om väggbrytare (NEXA) skickar ibland mer än en signal (alltså ytterligare annan kod) när man trycker på dem.
RPI2 + DUO + HA3.3.2 + OWFS
macdanne
 
Posts: 18
Joined: Sun Oct 09, 2011 7:40 am

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby macdanne » Sun Dec 18, 2016 10:09 am

NR 4 fungerar efter upgradering men det går ca 5 minuter från att väggbrytaren tänt fönsterlampor till dess att golvlamapan tänds av det dynamiska schemat. Det verkar inte vara schema jag skall använda. vill ju att det sker direkt. utan mer än möjligen någon sekunds fördröjning. Hur gör man det ? fler device events scipts

EDIT: crontab (/....../ = sökväg)

*/5 * * * * /....../HA/parser/parser.php
*/5 * * * * /....../HA/run.php command=activation id=dynamic >/dev/null 2>&1
01 00 * * * /....../HA/run.php command=updateschedules >/dev/null 2>&1
RPI2 + DUO + HA3.3.2 + OWFS
macdanne
 
Posts: 18
Joined: Sun Oct 09, 2011 7:40 am

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby Daniel » Sun Dec 18, 2016 12:46 pm

Det schemalagda jobbet med id=dynamic som körs var femte minut ska över huvud taget inte behövas längre, det är numera inbyggt så att om en enhet/sensor i HA ändrar status/värde så triggas alla eventuella dynamiska scheman direkt. Försöker förstå vad det kan vara som gör att det tar tid hos dig. Du skriver att det tar ca 5 minuter, är det alltid lika lång tid eller är det olika?

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha
Daniel
 
Posts: 307
Joined: Tue Dec 29, 2009 5:31 pm

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby macdanne » Sun Dec 18, 2016 7:10 pm

Struligt detta. nu körs inte det dynamiska schemat alls (väntade 22 minuter) när jag trycker på väggbrytaren.

tidigare kan det ha varit under 5 minuter kan även ha varierat, klockade aldrig så exakt

Om jag i vyn "enheter" tänder den lampa som "triggar" det dynamiska schemat så slås de lamporna (fönster lampor) och den via det dynamiska schemat "kopplade" golvlampan på nästan samtidigt.
från tmp/tdlog.log
nr 6 är golvlampa, den skiftar tom före
nr 10 som är den jag har kopplat mot väggbrytaren
--------------------------------------
18 dec 20:04:06
deviceevent
Device: 6
Method: 2
Status: 0
--------------------------------------
18 dec 20:04:07
deviceevent
Device: 10
Method: 2
Status: 0
--------------------------------------


EDIT:

summerar...
Jag trycker tänd på väggbrytare, signal når fönsterlampor som tänds, DUOn plockar upp signalen och uppdaterar tdtool så att status för fönsterlampor ändras från OFF till ON ,så långt bra. (kollat med tdtool -l före och efter testet)
Efter några sekunder så ändras det i ENHETER och lampan för fönsterlampor byts till den lysande ikonen. dock noterar jag att i HA loggen så kommer inget upp som skvallrar om att något hänt...
men så 4 minuter senare så klickar det bakom mig och golvlampan tänds. i log står då på senaste raden
1 VardagsrumGolv på Idag @ 20:25 system

det är ca 4 minuter efter att jag manuellt slog på fönsterlampor med väggbrytaren
2.
skiftar i HA genom att klicka på fösnterlampsikonen till AV allt släcks, ser då att jag får två nya rader i log
1 VardagsrumGolv av Idag @ 20:30 macdanne 192.168.1.182
2 V.Rum Fonster_Golv av Idag @ 20:30 macdanne 192.168.1.182
3 VardagsrumGolv på Idag @ 20:25 system

3. kör åter på med väggbrytaren 20:33, HA enheter skiftar ikon till "tänd" men inget syns ännu i HA logg. men så 2 minter efter så tänds golvlampan.
1 VardagsrumGolv på Idag @ 20:35 system
2 VardagsrumGolv av Idag @ 20:30 macdanne 192.168.1.182
3 V.Rum Fonster_Golv av Idag @ 20:30 macdanne 192.168.1.182
4 VardagsrumGolv på Idag @ 20:25 system

//tdlog.log//
18 dec 20:33:03
deviceevent
Device: 10
Method: 1
Status: 1
--------------------------------------
18 dec 20:35:02
deviceevent
Device: 6
Method: 1
Status: 1
--------------------------------------
18 dec 20:35:02
deviceevent
Device: 6
Method: 1
Status: 1
--------------------------------------
18 dec 20:35:03
deviceevent
Device: 6
Method: 1
Status: 1
RPI2 + DUO + HA3.3.2 + OWFS
macdanne
 
Posts: 18
Joined: Sun Oct 09, 2011 7:40 am

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby Daniel » Mon Dec 19, 2016 8:28 am

Det låter jättemärkligt alltihopa. Att en enhet skiftar status i HA utan att det skrivs till loggen borde inte vara möjligt, det sker liksom på samma ställe i koden.

Får jag be dig klippa in exakt vad du har i ditt script i /usr/local/share/telldus/scripts/deviceevent? Känns ändå som att det är någonting där som spökar på något sätt...

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha
Daniel
 
Posts: 307
Joined: Tue Dec 29, 2009 5:31 pm

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby macdanne » Mon Dec 19, 2016 4:24 pm

Går jättebra.

Hoppas jag inte ändrat nåt av misstag, kopierade nedan förslag.

http://forum.telldus.com/viewtopic.php?f=27&t=4735


Code: Select all
#!/bin/bash

echo "--------------------------------------" >> /tmp/tdlog.log
date +"%d %b %T" >> /tmp/tdlog.log
echo "deviceevent" >> /tmp/tdlog.log

echo "Device: ${DEVICEID}" >> /tmp/tdlog.log
echo "Method: ${METHOD}" >> /tmp/tdlog.log

case ${METHOD} in
        1)
                status=1
                ;;
        2)
                status=0
                ;;
esac

echo "Status: ${status}" >> /tmp/tdlog.log

url="192.168.1.21/api.php?do=devices/updateStatus&status=${status}&systempluginname=tdtool&systemdeviceid=${DEVICEID}"

wget -qO- "${url}" &> /dev/null
RPI2 + DUO + HA3.3.2 + OWFS
macdanne
 
Posts: 18
Joined: Sun Oct 09, 2011 7:40 am

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby Daniel » Tue Dec 20, 2016 6:46 am

Här har vi felet. Till att börja med så behöver din url börja med http://, annars är det ingen fullständig url. Och så vet jag inte, om du surfar till roten på 192.168.1.21, kommer du till HA då? Annars behöver du lägga in ett /homeautomation eller något också skulle jag tro. Urlen måste helt enkelt vara en komplett adress som går att anropa.

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha
Daniel
 
Posts: 307
Joined: Tue Dec 29, 2009 5:31 pm

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby macdanne » Tue Dec 20, 2016 4:24 pm

Kom på imorse på väg till jobbet kl6 ,men varit full fart sånjag har iinte hunnit ssh:a eller kolla forum.
att det kan vara url:n som jag inte ordnat riktigt. och nej . mitt HA ligger inte i roten. skall ändra nu efter att jag tänt i vedpanna .

Nu håller jag tummarna att det börjar funka ikväll
Tack för ypperlig support . det var iof ett onödigt fel av mig , men man kan i bästa fall löra sig av att ibland först göra fel oxå sägs det

Edit 18:06
Nu verkar det hända grejor ..
inte helt klockrent . vissa försök att släcka genererar inget resultat . Skall undersöka loggar så jag kan se om HA tror det ändrats men kanske bara tellsticken som tjorvar.
edit 18:45
tar upp lösa fjärrkontroller oxå så klart . roligt det här.f
Men om jag skulle villja ha koll på radiator temp :
När onewire temp på acktankens topp faller under låt säga 35 grader så skickas ett mejl till inställd adress. iställe
RPI2 + DUO + HA3.3.2 + OWFS
macdanne
 
Posts: 18
Joined: Sun Oct 09, 2011 7:40 am

Re: RPI B + HA+DUO +OWFS

Postby hylsan » Wed Jan 11, 2017 10:05 am

eftersom jag själv nu börjar med 1-wire på accarna så är jag lite intresserad av din sista mening som verkar avhuggen :roll:

Har du fått det att fungera med "larm"?

Funderade på Boxcar-notiser, kan man få ha att skicka notiser med dynamiska aktiveringar?

edit:
eller är pushover att föredra?
där kan man ju scripta i event-mappen om inte HA klarar av så bra att skicka värden mm till notisen.

How do I send Pushover notifications from a Unix command line?

The curl program may be used from the command line or integrated into shell scripts, replacing "APP_TOKEN" with the token of your app, and "USER_KEY" with your user's key (or your own if sending messages to your own devices).

curl -s \
--form-string "token=APP_TOKEN" \
--form-string "user=USER_KEY" \
--form-string "message=hello world" \
https://api.pushover.net/1/messages.json
hylsan
 
Posts: 154
Joined: Tue Feb 16, 2010 5:16 pm
Location: skåne, sweden


Return to HomeAutomation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron